STATUT

( Traducere )

ART.1 DENUMIRE, SEDIU, DREPTUL APLICABIL

11. Sub denumirea de “Liga Internationala a Societatilor Nationale de Protectie a Bunurilor culturale” (denumita ulterior KGS-Liga) functioneaza, pe o perioada nedeterminata, o oganizatie a societatilor nationale de protectie a bunurilor culturale.

12. KGS-LIGA este o organizatie internationala nonguvernamentala, neutra din punct de vedere politic si religios (confesional) si nu urmareste scopuri financiare. KGS-LIGA este o societate care functioneaza dupa reglementarile dreptului elvetian, fiind valabile prevederile art.60ff cod civil. Sediul (din punct de vedere juridic) este Fribourg/Elvetia.


13. Biroul central va fi asigurat (condus) de Societatea Elvetiana de Protectie a Bunurilor Culturale (SGKGS), restul activitatii revenind societatii care detine conducerea Ligii.


ART.2 SCOPUL

21. KGS-LIGA sustine si īncurajeaza activitatile societatilor nationale de protectie a bunurilor culturale, care functioneaza respectānd prevederile Conventiei de la Haga,cu privire la protectia bunurilor culturale īn conflictele armate din 14 mai 1954, cele ale protocoalelor aditionale si cele prevazute de reglementarile juridice ale fiecarui stat referitoare la protectia bunurilor culturale pe timp de pace si īn timpul conflictelor armate. Face publice prevederile acordurilor amintite si īncearca sa obtina ratificarea si respectarea universala a acestora. Sustine grupurile,care īnfiinteaza alte societati nationale de protectie a bunurilor culturale. Face studii cu privire la modalitati eficiente de protectie a bunurilor culturale si informeaza instantele interesate de rezultatele obtinute. Īn plus īsi ofera serviciile de organ de informare si consultanta.

22. KGS-LIGA īncurajeaza schimbul international de experienta precum si implicarea expertilor civili si militari īn tinerea de cursuri de pregatire si a aplicatiilor practice.

23. KGS-LIGA se ocupa de coordonarea internationala a activitatii de protectie a bunurilor culturale a membrilor sai.

24. KGS-LIGA are relatii strānse si cu celelalte organizatii internationale implicate īn protectia bunurilor culturale (UNESCO, ICOMOS, ICOM, Europarat etc.) precum si cu instantele stabilite prin Conventia de la Haga si protocoalele aditionale.

26. KGS-LIGA organizeaza simpozioane internationale si ajuta organizatiile nationale la mediatizarea importantei protectiei bunurilor culturale.

ART.3 CALITATEA DE MEMBRU

Calitatea de mebru poate fi obtinuta (dobāndita) de orice societate nationala de protectie a bunurilor culturale nonguvernamentala (NGO).

ART.4 FINANTELE


41. Costurile pentru perioada de functionare sunt suportate de societatea nationala care a numit presedintele. Societatile nationale sunt invitate sa sustina īndeplinirea acestor sarcini cu o contributie anuala, care va fi propusa de Konvent.

42. Proiectele cu costuri mai mari vor fi coordonate de conducerea centrala a KGS si decontate separat.

ART.5 ORGANELE LIGII KGS

Organele KGS sunt:
51. Konvent-ul;
52. Conducerea centrala:Secretarul general si questorul;
53. Serviciul financiar;
54. Revizorii financiari.


ART.6 KONVENT-UL

61. Konvent-ul este organul suprem al KGS. El este alcatuit din delegatii oficiali ai societatilor membre.

62. Konvent-ul este condus de presedintele central al KGS.

63. Convocarea Konvent-ului se face de catre presedintele central, īn cazuri exceptionale de unul dintre vicepresedinti la propunerea a doua societati membre cu cel putin 90 de zile īnainte de data adunarii si cel putin o data pe an.

64.Konvent-ul poate lua decizii īn prezenta majoritatii societatilor membre. Fiecare membru are dreptul la un singur vot.

65. Deciziile Konvent-ului vor fi adoptate cu o majoritate simpla. Deciziile cu urmari financiare pentru anumite societati membre sunt valabile, numai īn momentul īn care societatile membre absente si-au dat ulterior acordul īn scris.

66. Membrii, care doresc sa discute o anumita tema (“traktandum”) la Konvent, prezinta tema dorita īn scris conducerii centrale pana cel tarziu 30 de zile īnainte de data īntrunirii.

67. Konvent-ul are urmatoarele drepturi si obligatii:
671 Confirmarea presedintelui, a noilor membrii ai conducerii centrale si a revizorilor financiari.
672 Decide cu privire la finantarile proiectelor.
673 Decide cu privire la modificarile de statut cu o majoritate de 2/3 , īn aceasta majoritate fiind incluse si statele fondatoare (Austria,Germania,Italia si Elvetia).
674 Decide cu privire la propunerile strategice prelucrate de conducere necesare desfasurarii activitatii KGS-Liga, precum si la temele (traktandum) prezentate de conducere.
675 Decide cu privire la admiterea si excluderea membrilor, cu o majoritate de 2/3.
676 Decide cu privire la o eventuala dizolvare a KGS.

ART.7 CONDUCEREA CENTRALA

71. Conducerea centrala este alcatuita din: presedinte, doi vicepresedinti, secretarul si un questor. Ei au obligatia de a conduce KGS.

72. Continuitatea prezidarii KGS este asigurata printr-un sistem de rotatie.
721 Numirea primului vicepresedinte va fi confirmata de Konvent. Societatea membra care-l numeste pe vicepresedinte trebuie sa fie membra a KGS-Liga de cel putin 4 ani. Perioada mandatului este de 2 ani, dupa care devine presedinte.
722 Presedintele va fi confirmat de Konvent pe o perioada de 2 ani. Dupa aceasta perioada el ramāne ca membru al conducerii , avānd functia de al doilea vicepresedinte pentru īnca 2 ani.

73. Conducerea centrala conduce KGS dupa propunerile strategice ale Konvent-ului si ia decizii cu privire la activitatile, care nu fac parte din atributiile Konvent-ului. Ea sustine interesele KGS īn relatiile cu tertii.

74. Conducerea centrala face propuneri cu privire la admiterea sau excluderea membrilor (trebuind sa prezinte motivele excluderii), ambele numai cu aprobarea Konvent-ului.(vezi Pkt.675).

75. Convocare conducerii centrale se face de presedintele central. Dupa posibilitati, īntrunirile unor societati pot fi folosite si pentru a tine sedintele conducerii centrale sau pe cele ale Konventului.

76. Pentru discutarea unor probleme deosebite, conducerea centrala poate convoca una sau mai multe sedinte, la care pot participa si cei care nu sunt membrii ai conducerii. Daca aceasta implica cheltuieli suplimentare, care nu sunt prevazute īn bugetul KGS, acestea vor fi suportate de societatile membre ale conducerii centrale.

77. Secretarul general si questorul vor fi numiti de societatea membra, care a numit si presedintele general (central). Īn cadrul conducerii centrale ei nu au drept de vot.
771.Secretarului īi revine conducerea sedintelor Konvent-ului si conducerii centrale. El face copii dupa corespondenta, protocoalele adoptate, precum si dupa alte acte importante pentru birou (sediu).
772. Casierul (questorul) se ocupa de conducerea contabilitatii pe percursul anului financiar. Anul financiar al KGS īncepe cu 01.01 si se termina cu 31.12.


Art.8 SEDIUL ( BIROUL CENTRAL)

SGKGS conduce activitatea KGS. Adresa sediului (biroului) este identica cu cea a SGKGS. Serviciul financiar da actele mai departe presedintelui ligii. Membrii lui se ocupa si de arhivarea documentelor aprobate de KGS. Acestea se realizeaza dupa prevederile aplicate de arhiva nationala elvetiana.


ART.9 REVIZORII FINANCIARI

91. Revizorii financiari sunt propusi Konvent-ului de Societatea Nationala de Protectie a Bunurilor Culturale din Elvetia. Ei sunt alesi pe o perioada de 1 an.

92.Pentru exercitarea acestor functii ei au nevoie de o anume pregatire profesionala.

93. Verifica cheltuielile proiectelor speciale si prezinta Konventului un raport.

94. Verificarea cheltuielilor de functionare pe perioada presedentiei va fi realizata de societatea nationala respectiva.


ART.10 CHELTUIELI SI COSTURI PENTRU CALATORII

KGS-Liga nu suporta cheltuielile de calatorie si riscurile delegatilor.
Societatea,care se ocupa de organizarea Konventului si a sedintelor conducerii, suporta cheltuielile de cazare pentru cel putin 2 delegati per societate.

ART.11 RETRAGEREA DIN LIGA

111. Fiecare membru are dreptul de a decide liber cu privire la o eventuala parasire a KGS-Liga.

112. Parasirea voluntara va avea loc dupa 30 de zile de la prezentarea īn scris a intentiei presedintelui Ligii. Obligatiile īnsusite de societate pāna īn acel moment vor ramāne valabile.

ART.12 DIZOLVAREA KGS-LIGA

121. Pentru dizolvarea KGS-Liga este nevoie de aprobarea a cel putin 2/3 din membrii. Īn aceaste 2/3 trebuie sa fie cuprinsi si membrii fondatori (Austria, Germania, Italia si Elvetia). Aceasta aprobare poate fi trimisa si īn scris.

122. Daca īn cazul dizolvarii mai exista anumite valori-vor fi īmpartite īn mod egal membrilor-ele vor fi folosite pentru anumite scopuri de interes comun, precum cele prevazute la art.2.

Statutul de fata īnlocuieste Conventia de Īnfiintare din 13 mai 1997, fiind acceptat de Konvent-ul KGS-Liga pentru data de 13 mai 2004 la Fribourg si devin valabile incepand cu data de 14 mai 2004.

Pentru Statute valabil este textul īn limba germana, societatile membre urmand sa le traduca in limba materna.